Idag begav jag mig norrut för en liten kaffeturné och då med Umeå i siktet. Började med lite kaffesnack med personalen och vidare över till provsmak av vår kommande singel från Rwanda.
Anders "Mr Syrup" Carlsson dök upp i rätt ögonblick för att få vara med på en presskanna och några fina shots på FB80:n. Något vi snabbt kunde konstatera (som vissa av oss såklart redan visste) var att kaffet är fantastiskt! I båda bryggmetoderna. Riktigt kul helt enkelt och kommer nog bli en riktig hit runtom i barerna!
Sedan under kvällen körde vi vår första kaffekurs inom Barista Fair Trade. Kunder har fått möjligheten att köpa presentkort till nära och kära eller bara hoppa på och anmäla sig! Med minimalt antal deltagare körde jag och Sara (manager här i Umeå) igång den första i steget av utbildningar, Basic.
Först ut lite grundläggande kaffeteori. Planta till kopp, kort om rostning, singlar/blandningar och så vidare. Oerhört intresserad och fascinerad publik vilket givetvis är positivt!
Vidare fick deltagarna en stund att känna på maskineriet och både brygga och skumma lite. Slutligen en del fina kaffedrycker som ställdes upp på baren!
Kort summerat kan vi säga att vi tagit ett första viktigt steg i rätt riktning för att erbjuda våra kunder mer kunskap inom ämnet!
Härefter följer kurser i övriga städer och först ut är Stockholm nu på onsdag och torsdag! Återkommer förhoppningsvis med lite bilder då också!
Gott skott!
Lars
För två veckor sedan stod koppning på schemat och målet var att hitta lite nya spännande singlar till våren och sommaren. Koppningsbordet hos Johan & Nyström var laddat med spännande grejer och efter ett par timmars koppande var vi nöjda. Vi lyckades hitta vad vi ville och välkomnar nu våren med öppna armar!
De sista kilona av vår single, Silcho från Sidamo i Etiopien används just nu. Vi lämnar därefter Etiopien för ett slag och beger oss istället till grannlandet Rwanda. Här vid sjön Kivu i västra Rwanda växer det kaffe vi under våren kommer använda till espresso och brygg. Får jag locka med ett mjukt och fruktigt kaffe med drag åt klementin, kanderad citron och karamell! Mums...
När vi njutit färdigt av vår single från Rubavu i Rwanda beger vi oss västerut över Atlanten till Peru. Från Peru har vi riktigt spännande grejer på G! Vi har köpt ett antal småloter från dalarna Tambopata och Inambari, norr om sjön Titicaca i Puno i sydöstra Peru. Kaffet är ifrån en lokal tävling där bönder från olika kooperativ har tävlat i att framställa det bästa kaffet. Varje lot är på 3 säckar (180 kg), förutom från den bonde som vann förra året – som lärt sig en del – där är det 8 säckar. Skall bli fantastiskt kul att få presentera detta kaffe längre fram... den som väntar på något gott!
Medans vi njuter av kaffet från Peru plockar vi även in en riktig bubblare... Låt mig presentera en fantastisk natural från kooperativet Hama i Yigacheffe i södra Etiopien. Ett sött och fruktigt kaffe med härliga toner av röda bär som jordgubbar. Ett riktigt sommarkaffe enligt mig. Det vattnas nog i munnen på de flesta när de hör den beskrivningen!
Carro, på Götgatan i Stockholm använde detta kaffe i sin signaturdrink under semifinalen i Barista Cup och gissa om det var uppskattat! Hon presenterade det i en drink tillsammans med saften från kokta, färska jordgubbar och passionsfrukt. Så gott! Hennes egna signaturdrink kommer du kunna inta på vår uteservering på Götgatan i sommar, härligt!
Givetvis kommer du som alltid kunna njuta av vår espresso blend och press blend...
Semifinalen och finalen i Barista Cup, De svenska Espressomästerskapen och del av världsmästerskapen under Specialty Coffee Association gick av stapeln i Nacka Forum i Stockholm i måndags och tisdags.
Vi hade TVÅ baristor med i semifinal, Carro från Götgatan i Stockholm och Mattias från Citykajen i Malmö. Först ut i semifinalen var Carro som gjorde en fantastisk presentation men gick dessvärre över tiden och blev diskad... Hon var dock grym!
Mattias gick ut som sjua och satte även han en kanon presentation. Imponerande att han behöll ett sådant lugn och vilken latte Art!! Bra musiksmak har han också :-) Starkt jobbat!
Mattias gick vidare till final på tisdagen och med samma sköna attityd gjorde han även här en fantastisk presentation!
Fest och prisutdelning på kvällen på Tvålpalatset och vi satt alla spända i väntan på resultatet. Slutligen, Mattias blev TVÅA!!!!!!! Otroligt bra och starkt jobbat. Att bli tvåa är stort och vi är så stolta över Mattias och Lars som coachat honom!
Så här såg resultatet ut...
Vinnare med titeln ”Årets Barista 2009”: Mattias Björklund från da Matteo i Göteborg tog hem segern i Barista Cup 2009. Sänds till VM i Atlanta USA.
Med motiveringen:
"Årets Barista levererar ett personligt framträdande och en engagerad presentation med smakerna i centrum".
2:a Mattias Johnsson från Barista Fair Trade Coffee - Malmö
3:a Pernilla Gard från da Matteo - Göteborg.
Koppnings SM ägde rum under finaldagen och Sveriges bästa koppare skulle koras. Här gäller det att på tid smaka av kaffe och bestämma vilket kaffe av tre som är annorlunda. Två är alltså samma... Klurigt.
Lars (vår Barista coach) och Maria (grundare och delägare) gick vidare till final! En svår final och med hård konkurrens slutade Lars TVÅA och Maria TREA! Bra jobbat och även det imponerande!!
Ett grymt Barista Cup för oss på Barista och härligt att få visa att vi är att räkna med!








Nu börjar det närma sig en entré öppning i Malmö. Tänkte blogga lite här i slut processen så man får se den växa fram.
Vi är nu 9 arbetsdagar från en öppning och ligger bra till. Alla underarbeten är klara (golv, ventilation, tak, avlopp, sprinkler osv) och det är det som tar lång tid. Nu börjar snart det roliga när inredningen kommer in. Skicka med några bilder hur det ser ut i dagsläget.