De första påsarna...

Nu är de första påsarna av vår nya kära vän från Rwanda druckna..
För er som missat vårt snack om detta fenomen så kommer det här en gång till. 
Det är ett skuggväxande kaffe från västra Rwanda. Kaffet växer på vulkaniska bergssluttningar kring sjön Kivu i dristriktet Rubavu. Hög altitud och kraftiga regnfall ger perfekta växförhållanden.
Det ger oss en mjuk och fruktig kopp med drag åt klementin och kanderad citron. Kommer finnas att få som både presskanna och espresso. 
Som en långt dragen espresso slår denna klementin igenom i en oerhört syltig version. (känns intressant att säga det, men klementinssylt?)

Kom in och prova och passa samtidigt på att köpa hem en påse och experimentera på egen hand! 

Gott skott!

LarsIntervju med Mattias Johnsson- silvermedaljör i BC 2009

Hej Mattias! 

Hur känns det nu när det gått en dryg vecka sedan du kammade hem silvermedaljen i Barista Cup 2009?
Jo nu så här ett par dagar efter tävlingen känns det bra. 2a i Sverige är ju inte helt fel.

Förstår att det var hektiska dagar innan och under BC, hann du njuta av den fantastiska stämningen ändå?
Nja. Inte var jag kommer ihåg. Mycket energi går till träning och till tankar om kaffe och så klart till att va nervös så jag hade inte en tanke på att man skulle njuta med...

Vad är du mest nöjd med från din presentation? 
Jag är faktiskt riktigt nöjd med att jag i år lyckades hålla mig jätte lugn. Vilket jag inte brukar göra.

Vad är din starka sida? Vad gjorde att just du blev tvåa?
Det är små saker som avgör.
Jag hade en dålig dag på semifinalen men en jätte bra dag på Finalen så.

Vad känner du inför BC 2010, är du sugen att ställa upp igen?
Jag hade bestämt mig för att ta en paus i tävlandet men när man fick se resultaten där jag bara var 10p från att vinna. Gör att jag vill tävla igen.
Jag gick ju över tiden med 17sec vilket är 17 minus poäng. Nästa år så tar jag det. . . 

Hur lyckades du vara så cool lugn och få till sådan grym Latte Art? 
Jag har ju tävlat nu 3 år och man lär sig att hålla sig lugn. Gör man fel så ja inget att stressa upp sig över. Utan man har ofta råd att göra lite fel då alla andra gör det med.
Det har varit lite av mitt tänk.

Kan du rekommendera andra att ställa upp i BC?
Ja självklart skall man tävla. Man lär sig jätte mycket på vägen och träffar massa kaffe intresserade att prata kaffe med vilket aldrig är fel.

Kommer man kunna köpa din signaturdrink på Barista Citykajen i Malmö?
Ja det kommer man under några veckor i sommar :) Den är sjukt god så man får passa på när den dyker upp.

Tack Mattias och Lycka Till nästa år! 


Kaffeturné i Umeå!

Idag begav jag mig norrut för en liten kaffeturné och då med Umeå i siktet. Började med lite kaffesnack med personalen och vidare över till provsmak av vår kommande singel från Rwanda. 
Anders "Mr Syrup" Carlsson dök upp i rätt ögonblick för att få vara med på en presskanna och några fina shots på FB80:n. Något vi snabbt kunde konstatera (som vissa av oss såklart redan visste) var att kaffet är fantastiskt! I båda bryggmetoderna. Riktigt kul helt enkelt och kommer nog bli en riktig hit runtom i barerna! 

Sedan under kvällen körde vi vår första kaffekurs inom Barista Fair Trade. Kunder har fått möjligheten att köpa presentkort till nära och kära eller bara hoppa på och anmäla sig! Med minimalt antal deltagare körde jag och Sara (manager här i Umeå) igång den första i steget av utbildningar, Basic. 
Först ut lite grundläggande kaffeteori. Planta till kopp, kort om rostning, singlar/blandningar och så vidare. Oerhört intresserad och fascinerad publik vilket givetvis är positivt! 

Vidare fick deltagarna en stund att känna på maskineriet och både brygga och skumma lite. Slutligen en del fina kaffedrycker som ställdes upp på baren! 

Kort summerat kan vi säga att vi tagit ett första viktigt steg i rätt riktning för att erbjuda våra kunder mer kunskap inom ämnet!

Härefter följer kurser i övriga städer och först ut är Stockholm nu på onsdag och torsdag! Återkommer förhoppningsvis med lite bilder då också! 

Gott skott!
Lars

Nytt godis i kvarnarna!

För två veckor sedan stod koppning på schemat och målet var att hitta lite nya spännande singlar till våren och sommaren. Koppningsbordet hos Johan & Nyström var laddat med spännande grejer och efter ett par timmars koppande var vi nöjda. Vi lyckades hitta vad vi ville och välkomnar nu våren med öppna armar!

De sista kilona av vår single, Silcho från Sidamo i Etiopien används just nu. Vi lämnar därefter Etiopien för ett slag och beger oss istället till grannlandet Rwanda. Här vid sjön Kivu i västra Rwanda växer det kaffe vi under våren kommer använda till espresso och brygg. Får jag locka med ett mjukt och fruktigt kaffe med drag åt klementin, kanderad citron och karamell! Mums... 

När vi njutit färdigt av vår single från Rubavu i Rwanda beger vi oss västerut över Atlanten till Peru. Från Peru har vi riktigt spännande grejer på G! Vi har köpt ett antal småloter från dalarna Tambopata och Inambari, norr om sjön Titicaca i Puno i sydöstra Peru. Kaffet är ifrån en lokal tävling där bönder från olika kooperativ har tävlat i att framställa det bästa kaffet. Varje lot är på 3 säckar (180 kg), förutom från den bonde som vann förra året – som lärt sig en del – där är det 8 säckar. Skall bli fantastiskt kul att få presentera detta kaffe längre fram... den som väntar på något gott!

Medans vi njuter av kaffet från Peru plockar vi även in en riktig bubblare... Låt mig presentera en fantastisk natural från kooperativet Hama i Yigacheffe i södra Etiopien. Ett sött och fruktigt kaffe med härliga toner av röda bär som jordgubbar. Ett riktigt sommarkaffe enligt mig. Det vattnas nog i munnen på de flesta när de hör den beskrivningen! 
Carro, på Götgatan i Stockholm använde detta kaffe i sin signaturdrink under semifinalen i Barista Cup och gissa om det var uppskattat! Hon presenterade det i en drink tillsammans med saften från kokta, färska jordgubbar och passionsfrukt. Så gott! Hennes egna signaturdrink kommer du kunna inta på vår uteservering på Götgatan i sommar, härligt!

Givetvis kommer du som alltid kunna njuta av vår espresso blend och press blend...Mattias på andra plats i Barista Cup!!!

Semifinalen och finalen i Barista Cup, De svenska Espressomästerskapen och del av världsmästerskapen under Specialty Coffee Association gick av stapeln i Nacka Forum i Stockholm i måndags och tisdags. 

 

Vi hade TVÅ baristor med i semifinal, Carro från Götgatan i Stockholm och Mattias från Citykajen i Malmö. Först ut i semifinalen var Carro som gjorde en fantastisk presentation men gick dessvärre över tiden och blev diskad... Hon var dock grym! 

Mattias gick ut som sjua och satte även han en kanon presentation. Imponerande att han behöll ett sådant lugn och vilken latte Art!! Bra musiksmak har han också :-) Starkt jobbat!

Mattias gick vidare till final på tisdagen och med samma sköna attityd gjorde han även här en fantastisk presentation! 

Fest och prisutdelning på kvällen på Tvålpalatset och vi satt alla spända i väntan på resultatet. Slutligen, Mattias blev TVÅA!!!!!!! Otroligt bra och starkt jobbat. Att bli tvåa är stort och vi är så stolta över Mattias och Lars som coachat honom! 

 

Så här såg resultatet ut...

Vinnare med titeln ”Årets Barista 2009”: Mattias Björklund från da Matteo i Göteborg tog hem segern i Barista Cup 2009. Sänds till VM i Atlanta USA.

Med motiveringen:
"Årets Barista levererar ett personligt framträdande och en engagerad presentation med smakerna i centrum".
2:a Mattias Johnsson från Barista Fair Trade Coffee - Malmö

3:a Pernilla Gard från da Matteo - Göteborg.

 

Koppnings SM ägde rum under finaldagen och Sveriges bästa koppare skulle koras. Här gäller det att på tid smaka av kaffe och bestämma vilket kaffe av tre som är annorlunda. Två är alltså samma... Klurigt.

 

Lars (vår Barista coach) och Maria (grundare och delägare) gick vidare till final! En svår final och med hård konkurrens slutade Lars TVÅA och Maria TREA! Bra jobbat och även det imponerande!! 

 

Ett grymt Barista Cup för oss på Barista och härligt att få visa att vi är att räkna med! 

 

 


entré i malmö

Nu börjar det närma sig en entré öppning i Malmö. Tänkte blogga lite här i slut processen så man får se den växa fram.
Vi är nu 9 arbetsdagar från en öppning och ligger bra till. Alla underarbeten är klara (golv, ventilation, tak, avlopp, sprinkler osv) och det är det som tar lång tid. Nu börjar snart det roliga när inredningen kommer in. Skicka med några bilder hur det ser ut i dagsläget.

RSS 2.0