Nytt kaffe från Rwanda, Rubavu

På onsdagens Baristaträff i Malmö fick vi också smaka den nya kaffebönan som finns på Barista:

Arabica från Rwanda

Kaffet växer på vulkaniska bergs sluttningar kring sjön Kivu i distriktet Rubavu. Hög altitud och kraftiga regnfall ger perfekta växtförhållanden för detta Arabica kaffe. Visst låter gott? - Det var det.


Kaffet är till karaktären mjukt och fruktigt, med drag åt klementin, kanderad citron och karamell.


Vad vi lärde oss mer var att kaffet kom ifrån kooperativet Coopac som grundades 2001. Då med 110 medlemmar och idag är det 2200 småbönder som är medlemmar.

Hälsningar
Cajo


Praktikanten har ordet

Onsdagskvällen fylldes av flera överrskningar för en praktikant av mina kaliber-dvs inte så många inom kaffevärlden. Flertalet av de tre Malmö-caféernas personal, och jag, träffades på Citykajen efter stängning för en kväll med information, kaffeprovning och en beryktad "Latte- throwdown".

Kvällen började med en genomgång från en mycket kaffekunnig Mattias från Johan&Nyström av vilka kaffesorter Barista säljer och gör kaffe på. Som novis på ämnet blev jag mycket imponerad av hur många olika delar i kaffeberedning som avgör hur kaffet kommer att smaka. Inte bara urspungslandet avgör smaken på kaffet utan också på vilken höjd bönan växer, om den torkas med fruktköttet på eller av, om den tvättas, och sen även hur den fraktas. Alla delar kan givetvis brytas ner ytterligare för att ge kaffet en annorlunda smak, dessutom smakar varje skörd olika.

Jisses, tänker jag och jämför diversiteten av kaffe med viner. Jag måste också erkänna att jag skämdes lite när jag tänkte på hur jag varje morgon startar dagen med samma gamla trötta "köbekaffe" när det finns så många olika och fina kaffesorter.

Visste ni att en espresso är en bryggningsmetod och inte ett kaffe?

Efter kaffepresentationen fick vi prova tre olika kaffesorter. De smakade helt annorlunda och trots att jag har en ovan kaffegum kände jag direkt skillnaden. Nedan provar vi så kallad "cupping". Man använder speciella skedar, speciella koppar och en speciell insörplingsmetod som låter förfärligt men allt var väldigt roligt.

.

Efter cuppingen höll Baristas VD Björn en presentation om samhällstrender och konsumenternas möjlighet till allt större påverkan i tredje världen. Med tanke på att kaffe är den största handelsvaran i världen näst efter olja borde det finnas resurser för odlarna att åtminstonde slippa svält och barnarbete. Det gör det inte i dagsläget, men när fler människor väljer Fairtrade påverkas kaffeböndernas levnadsstandard direkt. Kvaliteten tummas aldrig på, i allafall inte på Barista.Sist ut var den beryktade "Latte-throwdown" en av Malmös managers Danni berättade hur det gick till. Vi skulle alla göra vars två latte med fokus på att få ett så fint mönster som möjligt i koppen. Röstningen skedde med kaffebönor i en kopp. Från en till fem bönor fick man lägga och vinnaren hade flest bönor. Jag var lite nervös eftersom jag aldrig tidigare gjort en latte, möjligtvis ett försök till det på hemmaplan men inte inför ett gäng experter och Baristor framför en stor fin och röd maskin.

 

Lyckligtvis fick jag hjälp av SM 2:an i Barista Cup -Mattias, det kändes tryggt.Vi var alla ganska duktiga på att försöka psyka varandra till misslyckande. Hjärtligt men hårt, speciellt då detta är ett ypperligt tillfälle att öva på att göra mönster inför kommande tävlingar och direkt till kund då pressen på detta ibland kan vara lika stor. Jag tror att mina två är dem längst ner till vänster. Det ska föreställa en definen och en gubben....Kvällen var mycket lyckad och hela Barista-crew är experter inte bara på kaffe men också på att få en att känna sig som en i gänget. Tots att jag har både bristande kunskaper i kaffe och är en envis dåligt-köbekaffe-drickare. På bilden ovan ser ni hur lycklig jag är efter en näst-sista plats i tävlingen. Danni som står bredvid mig till vänster var kvällens vinnare, och Hanna till höger berömde praktikanten Alex till en finfin latte!

Väl mött!

Hälsar

Praktikanten Cajo

WBC Atlanta 2009

Gwilym Davies,  vinnare av WBC 2009! Hade nöjet att få träffa Gwilym redan första dagen när vi landade här i Atlanta. Från första sekund förstod man att han var en skön barista.

Till de 4 sensoriska domarna under presentationen delade han ut kuvert. Dessa kuvert innehållande fyra olika val för domarna att göra. Efter espresso och cappuccino när domarna pysslat färdigt med kuverten samlade han in och läste av. Utifrån domarnas val kombinerade han sedan signaturdrinken på plats! Helt enkelt fanns det möjlighet för domarna att "välja" mellan 256 drinkar! Helt magnifikt!

Trots ett tidsöverdrag på 17 sekunder skrapade han ihop flest poäng av de 6 finalisterna!

På andra plats kom Sammy Piccolo från Kanada
På tredje plats, Michael Phillips från USA
På fjärde plats, Colin Harmon från Irland
På femte plats, Lee Jong Hoon från Sydkorea
På sjätte plats, Attila Molnar från Ungern

Summerat hade vi en oerhört taggad och bra final där rätt man vann!
Dag 3 och 4

Igår hamnade jag på Chris och Melissa Owens "bröllopsfest" . Aldrig träffat dem innan jag kom hit till Atlanta, men underbara människor verkar de definitivt vara. De bjöd på ett riktigt partajj på Octane Coffee. Hela kaffevärldens elit på ett och samma ställe. Underbart! Fick möjlighet att träffa och prata med några riktigt stora namn! 

Jamen sen så idag var det dags! Dags för hela Sverige att hålla andan framför datorerna, eller hur? 
Morgonen började med en timmas träning bakom maskineriet. Kaffet smakade så oerhört gott. Verkligen positivt! 
Klockan 14 lokal tid skulle det smälla. Men innan Mattias skulle få göra entré så hade vi lite annat skönt folk i rampljuset. En personlig favorit är Gwilym Davies från England. 
Han dukade upp en fantastisk presentation och tog med domarna på en riktigt smaktripp! Verkligen inspirerande att se.
Även amerikanaren Michael Phillips körde idag. Innovativ drink där han delade upp sina espresso extraktioner i 2 steg. Detta för att sedan kombinera med olika ingredienser han tyckte passade till. Aldrig sett något liknande tidigare. = )

När Mattias väl hade sin tur satt vi alla svenskar samlade på första parkett. En oerhört stilig representant för Sverige stod framför oss. Alla detaljer tycktes vara på plats så det var bara till att köra. Kaffet tycktes rinna bra och presentationen flöt på i  en skön anda. Alla drinkar serverade inom tid och med publikens jubel var han "hemma".
Oerhört bra jobbat Mattias! Idag är vi stolta svenskar!  = )

Utöver tävlingen har jag fått möjlighet att glida runt på mässan idag och igår. Gigantiskt är vad det är! Espressomaskiner,rostar,kaffe,förpackningar,kvarnar etc etc. 
Höjdpunkterna kom att bli ett par. Självklart drog jag mig till Slayer Professional Espresso:s monter för att se skapelsen man läst om i månader med egna ögon. Fick mig en härlig genomgång av det hela och några fantastiska espresso. Verkligen imponerande att se vad de skapat för maskin. Jag tror verkligen på hela grejen med Pressure Profiling. Alltid tyckt att det känts konstigt att man "snöat in" sig på 9bar!
Vidare hade LaMarzocco självklart lite nyheter också. En FB80 med paddle för att även här kunna labba med bryggtrycket. Också en helt fantastisk maskin!

Ja man skulle kunna fortsätta skriva om mässan och alla goa grejer ett bra tag till. Men faktum är att det har jag inte tid med, för vi skall ut och käka fantastisk BBQ! 

Får helt enkelt återkomma med bilder senare!

Lars

Dag 2

Idag var det dags för WBC att äntligen dra igång. 19 tävlande från alla delar av världen och först ut var Taiwans representant. Inspirerande att se! 
Livesändningarna är i full gång och hittas på www.worldbaristachampionship.com. 
Fick även möjlighet att smita in på mäss-området och säger bara det, det är gigantiskt! Skall bli oerhört kul att få knalla runt där i dagarna..

För vår del idag så innebar sedan förmiddagen en jakt på råvaror. Lite citrongräs och andra ingredienser till signaturen som skulle inhandlas. Fick heta tips om att Whole Foods skulle kunna ha det vi sökte och mycket riktigt. En oerhört välsorterad butik med enormt utbud av ekologiska produkter. Allt från papaya till spareribs...

Sedan tillbaka för att flytta ner Mattias prylar till tävlingsområdet. Porslin,trasor,brickor etc etc. 
Nu hade även Hasse dykt upp med lösningen på elproblemet. (230V-110V) Han hade byggt eget för att kunna plugga in Mazzer kvarnen i de amerikanska anslutningarna med. Funkade självklart felfritt! Hasse har koll!

Näst på agendan hade vi vår inbokade tid på Counter Culture så dit bar det av. Plockade med oss lite kaffe med olika rostdatum för att försöka komma underfund med vilket som lämpar sig bäst för lördagen. Espresso efter espresso och slutligen klarhet i det hela. Har själv inte varit med hemma i Göteborg men på de andra låter det som att kaffet bara smakar än bättre på denna sida atlanten. Mer beloya fruktighet dyker upp i koppen. Positivt! 

Imorgon spinner vi vidare här i Atlanta och återkommer då med än mer info. Men man kan enkelt säga att Mattias är fokuserad och känns stabil inför sitt gig på lördag. 

LarsDag 1

Ja då sitter man på hotellrummet igen efter den första dagen här i Atlanta. Ger mig på en liten summering med detsamma. 
Började dagen med att ta oss in för att få en första blick på tävlngsytorna. Mycket roddande på gång men ändå en tydligt bra setup att vänta. Oerhört skönt för Mattias att få bekanta sig med miljön. Maskinen verkar vara väldigt lik träningsmaskinen hemma i Göteborg. Med undantag av en del små WBC justeringar. 


Vidare på agendan hade vi mjölken. Ett stort moment när man korsat atlanten är just detta. Att finna den mjölksort som känns bäst och som självklart smakar bäst med kaffet. Fick tag på lite skönt folk och styrde på en gång upp ett besök på Counter Culture Coffe. (www.counterculturecoffee.com) Här vart vi omhändertagna av David Lamont och hade genast tillgång till både maskin och mjölk för Mattias att få känna på.
Oerhört intressant att få prata kaffe med David och få känna lite på den amerikanska kulturen.  Han berättade lite om Latte art throwdown som är på schemat imorgon kväll på Octane. Och måste säga att det genast suger till i throwdown-tarmen! Får återkomma om det blir ett deltagande i detta eller inte.. = )

Därefter drog vi vidare och hamnade en sväng på en fest för alla tävlande innan vi avslutade kvällen med en fantastisk middag på The Bones. (www.bonesrestaurant.com) 

Helt enkelt en oerhört händelserik och trevlig första dag här i VM lägret! 

Lars


På plats

Häromveckan fick jag förfrågan att få följa med över Atlanten för årets upplaga av WBC. För er som missat det tävlas det iår i Atlanta och ett sådant erbjudande tackar nog ingen nej till. Det var bara till att styra upp pass och biljett helt enkelt.
Och idag bar det av. Första gången i Atlanta och andra gången på ett WBC. Skall bli oerhört intressant detta!
Väl framme mötte jag upp med Mattias och company, som alla var lika slitna som jag efter den långa dagen i flygkabinen. 

Imorgon sätter det hela igång med allt vad förberedelser kan innebära. Kommer finnas tillhands hela veckan för att hjälpa Mattias och Sverige så långt det bara går. 

Under veckan kommer jag här även att posta lite inlägg och bilder från det som händer här i Atlanta. Söker ni något speciellt så tveka inte att maila på lars@barista.cc! 

Snart tillbaka!

LarsRSS 2.0